koken & tafelen algemeen

Tompouce van venkel met pompoen

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 4 uur en 0 minuten

Receptuur

1 beker Turkse yoghurt (500 gram);

Fijne rasp van 2 (liefst biologisch) citroenen en een beetje sap;

Poedersuiker;

2 grote venkelknollen;

½ Kleine fles pompoen;

200 gram suiker;

1 vanillestokje;

1 kardemompeul;

1 steranijs;

100 ml milde olie;

4 eetlepels blanke amandelen

Bereiding

Laat de yoghurt in een zeef met een dunne theedoek minstens 3 uur uitlekken. Meng met citroenrasp, een beetje citroensap en poedersuiker naar smaak bewaar koel. Verwarm de oven op 80 graden. Beleg een bakplaat met bakpapier en bestrooi deze met poedersuiker. Snijd de venkel op een mandoline of een scherp mes in flinterdunne plakjes. Dep de plakjes droog met keukenpapier en leg op het bakpapier. Bestrooi ze met poedersuiker. Laat de venkel in ± 30 min. In de oven drogen tot ze krokant zijn. Schil de pompoen en snij dit in heel kleine blokjes en blancheer deze ±2 min. in Kokend water. Verwarm intussen de suiker met 200 ml water tot de suiker is opgelost. Snijd met het vanillestokje open, schraap de zaadjes eruit en voeg toe aan de suikersiroop, samen met kardemom en steranijs. Laat enkele minuten trekken. Laat de pompoenblokjes verder garen in de suikersiroop Verhit de olie in een kleine koekenpan en frituur de amandelen goudbruin, laat ze afkoelen en hak ze grof. Schep de amandelen door de citroenyoghurt en leg een paar venkelplakjes op een bord, schep er een dikke lepel citroenyoghurt op en beleg dit weer met plakjes krokante venkel als een soort tompouce en besprenkel rondom met kruidige siroop serveer direct.