koken & tafelen algemeen

Couscous met pompoen en raapjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Receptuur

Voorbereiding 25 minuten

Kooktijd 50 minuten

1 pompoen (Butter nut of potimarron)

3 - 4 gele raapjes

2 - 3 koolraapjes

2 - 3 wortels

1 bloemkool

1 ui en 2 teentjes knoflook

 stukje vers gemberwortel

1 bosje platte peterselie

1 biologische sinaasappel

3 eetlepel olijfolie

2 theelepel ras el-hanout

1 liter groentebouillon

1 blik (400ml) gepelde tomaten

1 kaneelstokje

plukje saffraandraadjes

400 gram semolino (soort Italiaanse fijne griesmeel)

30 gram boter

zout

Harissa (scherpe saus van Spaanse pepers), voor erbij

 

Bereiding

Maak de pompoen, raapjes, koolraap en wortels schoon, was en schil of schrap ze, snijd ze in stukken. Verdeel het stuk bloemkool in roosjes.

Pel en snipper  de ui en knoflook. Schil en rasp de gemberwortel. Spoel de peterselie af en schud hem uit. Haal met een dun schiller een reepje schil van de sinaasappel af.

Verhit de olie in een grote pan. Fruit de ui 6-7 minuten in de pan. Voeg de knoflook en gember toe. Roerbak alles in 1 minuut. Voeg de ras el-hanout toe en roer nog 1 minuut. Voeg de groente er roer allen een paar minuten om. Giet er 1 liter groentenbouillon , de  tomaten, het kaneelstokje de saffraan en het reepje sinaasappel schil toe. Breng alles aan de kook . zet het vuur iets lager en stoof de groente klaar in circa 40 minuten, zonder  dat ze uit elkaar vallen. Kook de semolino met de boter en wat zout volgens de aanwijzing van de verpakking .