koken & tafelen algemeen

Artisjokken met vinaigrette

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten

Receptuur

4 artisjokken

vinaigrettesaus

Bereiding

Voorbereiding

Was de artisjok grondig af met kraanwater. Knip het bovenste gedeelte van de blaadjes af en snij vervolgens de top van de artisjok. Breek de steel af en snij bij weerstand het bovenste gedeelte van de steel doo


2. Koken

Leg de artisjok in een pan met veel water en doe hier een snufje zout bij. Kook de artisjok afhankelijk van de grootte zo'n 40-60 minuten met de deksel op de pan. Een hele kleine artisjok is ongeveer in 20 minuten al klaar.
.
Je kunt meten of de artisjok klaar is door er een blaadje uit te trekken. Als de blaadjes gemakkelijk loslaten zijn ze gaar.


3. Vinaigrettesaus

Voor de vinaigrettesaus doe je een lepel mosterd en een lepel azijn in een kom en roer je dit even door. Voeg hier 5 eetlepels olijfolie, een beetje peper en zout en een lepeltje piment d'estelette aan toe. Roer dit nogmaals goed door.
.
4. Serveren

Dip de onderkant van de buitenste bladeren in de vinaigrettesaus en bijt het vlezige gedeelte eraf. Serveer de bladeren los van de vinaigrettesaus. Voor het hart van de artisjok draai je de harde kern om en haal je deze eraf. Peuter ook de draadjes los en verwijder deze. Ook het hart kun je serveren met de saus. Eet smakelijk!