koken & tafelen algemeen

Sashimi van asperges

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 45 minuten

Receptuur

Voor de vulling:

750 gram asperges

100 gram zeekraal

3 eetlepel zwarte sesamzaadjes

Voor de sesamoliedressing:

½  kop sesamolie

1 eetlepel rijstazijn

¼  kop groentebouillon

1 eetlepel tahin

2 eetlepels mirin

1 theelepel gembersap

Voor de sashimilaag: 

400 milliliter water

50 milliliter shoyu

1 zakje agar agar

Voor de rijstbonbon:

1,5 kop gekookte rijst

2 eetlepels pijnboompitten

2 lenteuitjes

1 kop verse peterselie

1 theelepel vega-parmezaan

2 druppels druivenpittenolie

 

Bereiding

Maak eerst de rijstbonbons: Doe de groene gedeeltes van de lenteuien, verse basilicum, pijnboompitten in een kleine blender. Maal heel fijn. Schep in een kom. Meng de vegaparmezaan en druivenpitolie erin. Proef en breng op smaak met zout en peper als nodig. Pak een ijsblokjesvorm. Vul de onderkant van de holletjes 0,5 cm met dit mengsel. Dek de rest af met de gekookte rijst. Druk zachtjes naar beneden. Je moet minimaal 30 bonbons hebben.  Zet de rijstbonbons in de koelkast tot het serveren.

Maak dan de sojagelei voor de sashimilaagje: Warm het water zachtjes op in een steelpan en voeg er het agar agar poeder toe. Roer goed door. Schenk ook de shoyu erin en breng aan de kook. Doe het vuur uit. Giet dit mengsel over een plat dienblad (max 1  mm dik) en laat enkele minuten opstijven. Schil ondertussen  de asperges. Maak de zeekraal schoon. Stoom deze in aparte bakken in de stoomoven.  Asperges 4 minuten op 120 graden. Blancheer de zeekraal 1 minuut in heet water. Snij de asperges in 3 gelijke stukken. Snij ook de lange stukken van zeekraal in kleinere stukken.

Maak de sesamdressing: Meng alle ingredienten goed door met elkaar in een keukenmachine. Haal de sojagelei uit de koelkast. Snij hiervan repen van 4 bij 10 cm . Rol hierin 1 stukje asperge  en een beetje zeekraal.

 

Serveren: Maak een mooi bord op met 2 sashimi’s, 2 bonbons en sesamdressing.

 

Met dank aan de kook met mij mee studio