koken & tafelen algemeen

Vierbonensoep met gort

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 55 minuten

Receptuur

1 eetleepel olijfolie

1 ui, grof gehakt

3 tenen knoflook, in plakjes

1 stengel bleekselderij, grof gehakt

1 (winter)wortel, grof gehakt

3 takje verse tijm

100 gram parelgort*

500 milliliter groentebouillon

800 gram verschillende bonen, zoals rode kidneybonen, witte bonen, bruine bonen, sperziebonen(blik), afgespoeld en uitgelekt

400 gram tomaatblokjes (blik)

10 gram fijngesneden bladpeterselie

Bereiding

Verhit de olie op laag vuur in een grote, diepe pan. Voeg de ui, knoflook, bleekselderij, wortel en tijm toe en bak, al roerend, 8-10 minuten totdat de ui zacht is. Voeg de gort toe en roer goed door het uienmengsel. Voeg de groenten en 1 liter water toe, breng dan aan de kook. Zet het vuur middelhoog en kook zachtjes 20 minuten of totdat de gort half gaar is. Voeg de bonen en tomaat toe en roer goed door elkaar. Laat nog 15 minuten zachtjes komen of totdat de gort gaar is. Serveer in kommen, bestrooid met peterselie.

* Parelgort is verkrijgbaar bij de natuurwinkel

Parelgort - wordt vaak gewoon gort genoemd - is gestoomde en gepolijste gerst waarvan de zemelen verwijderd zijn - wordt altijd gekookt gegeten