koken & tafelen algemeen

Aardappel-bieten-tempehsalade

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten

Receptuur

400 gram rode bieten

600 gram aardappels

1 blok tempeh

shoyu naar smaak

2 tenen knoflook

2 centimeter geraspte gember

1 liter groentebouillon

1 geroosterd norivel

1 citroen

1 krop groene sla

Bieslook

Frisse veganaise

100 milliliter sojamelk

250 milliliter gestoomde zonnebloemolie (frituurolie)

2 eetlepels citroensap

¼  theelepel zeezout

peper naar smaak

1 theelepel mosterd
4 augurken

5 zilveruitjes

dille en/of bieslook

Bereiding

Was de rode bieten en aardappels. Kook beide apart. Snij ondertussen de tempeh in dunne plakjes en bak die kort in sesamolie  in een koekenpan. Maak de tempeh op smaak met shoyu, geperste knoflook en geraspte gember. Prik in de aardappels en bieten om te voelen of ze gaar zijn. De aardappel kan beter niet te zacht worden, zodat je er makkelijk plakjes van kan snijden. De aardappels zijn vrij snel gaar, de bieten moeten zo'n 45 minuten koken. Ondertussen kan je alvast de veganaise maken.

Giet de aardappels en bieten af als ze gaar zijn en laat ze even afkoelen. Schil de bieten (de schil glijdt er makkelijk af als de bieten goed gaar zijn) Snijd de aardappels en bieten in dunne plakjes en laat ze even trekken in de groentenbouillon. Als de aardappels makkelijk uit elkaar vallen, kan je met het snijden beter wachten tot je gaat serveren, zodat je ze gelijk op de borden kan leggen.

 

Snij de augurken en zilveruitjes heel fijn.
Maak de veganaise door de sojamelk op te kloppen en er geleidelijk de olie aan toe te voegen. De emulsie wordt dik en romig. Voeg het citroensap toe en door het zuur gaat de veganaise nog verder stollen. Voeg nu 1/4 theelepel zeezout, 1 theelepel mosterd en peper naar smaak toe en meng weer goed met in een staafmixer. Voeg daarna de fijngesneden augurk, zilverui en dille toe en roer die door de veganaise. Verkruimel het norivel in een schaaltje. Leg een paar stukjes kropsla op elk bord, hierop om en om 3 plakjes biet, aardappel en tempeh (als carpaccio) en doe daarover een beetje van de dressing. Werk af met wat norisnippers, een citroenschijfje en een bieslooktakjes.

Met dank aan de kook met mij mee studio