koken & tafelen algemeen

Aardappelpizza

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4 -6

Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten

Receptuur

1 theelepel Honing
1 zakje gedroogde gist (7 gr.)
350 gram Bloem + extra voor het kneden.
4 eetlepels olijfolie + extra voor het invetten.
2 theelepels polenta (fijne maïsmeel)
6 tenen knoflook, met de schil, licht gekneusd.
2 eetlepels gehakte gemengde kruiden (zoals rozemarijn en tijm)
450 gram rode aardappels (bijvoorbeeld. Rozeval), in flinter dunne plakken.
 

Bereiding

Verwarm de oven op 210⁰C. Doe de honing en 250 milliliter warm water in een kom en roer door elkaar. Strooi de gist erbij. Laat 10 minuten staan, tegen de tijd is het aan ’t bubbelen en schuimen. Zeef de bloem in een grote kom, voeg het gistmengsel en 1 eetlepelolijfolie toe. Meng alles goed en vorm er met je handen een gladde bal van. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het 10 minuten. Tot het elastisch is. Vorm een bal van het deeg, bestrooi het met bloem en dek af met een theedoek. Laat het 10 minuten afgedekt staan. Rol of druk  het deeg op en ruim met bloem bestrooid werkvlak uit tot een cirkel van 30 centimeter. Bestrijk een pizzaplaat of bakplaat met een beetje olie en bestrooi met de polenta. Leg de pizza op de plaat. Meng knoflook, kruiden en de rest van de olie in een kom en strijk een deel van de kruidenolie over de pizzabodem. Verdeel de aardappelplakjes gelijkmatig, elkaar iets overlappend, over de pizzabodem en bestrijk met olie. Verdeel de knoflook uit de olie over de pizza en bak 35-40 minuten tot de pizza goudbruin is. Besprenkel eventueel met de rest van de olie.