koken & tafelen algemeen

Kruidige pompoensoep met couscous

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 50 minuten

Receptuur

1 theelepel gemalen komijn

1 theelepel gemberpoeder

1 theelepel kaneel

1 theelepel gemalen zwarte peper

½ theelepel gemalen kardemom

1 kilo pompoen

4 tomaten

3-4 eetlepels olijfolie

1 ui, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijngehakt

1 theelepel sambal oelek

1½ liter vlees bouillon

Zout

25 gram gepelde pistachenootjes, fijngehakt

200 gram couscous

1 eetlepel citroensap

2 eetlepels verse munt, fijngehakt

Bereiding

Meng de specerijen in een kommetje. Snijd de pompoen in plakken, verwijder de pitten en snijd de harde schil eraf. Snijd het vruchtenvlees in blokjes. Blancheer en ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtenvlees in blokjes. Verhit de 2-3 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook even aan. Schep de tomaat en sambal erdoor en bak alles tot het vocht begint te verdampen . Schep dan de specerijen erdoor en bak nog 1 minuut. Voeg de pompoen en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Kook de soep in 20-25 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer, voeg zout en peper naar smaak toe en laat de soep nog 10 minuten zachtjes pruttelen. Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan goudbruin. Breng ondertussen 300 milliliter water aan de kook en roer van het vuur af de couscous en het citroensap erdoor. Laat de couscous 5 minuten staan en roer dan de helft van de munt en pistachenootjes erdoor. Breng de couscous op smaak met zou en peper. Schep de pompoensoep in diepe borden en schep in het midden een bergje couscous. Garneer met de rest van de munt en pistachenootjes.