koken & tafelen algemeen

Gele erwtensoep

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 3 uur en 0 minuten

Receptuur

Pond gele spliterwten.

1,5 liter koud water.

3 middelgrote uien.

2 kruidnagels.

500 gram mager spek.

Bouquet garni (tijm, marjolein, laurier)

Zout & peper.

Mosterd

Bereiding

Was een pond gele spliterwten onder koud stromend water. Zet 1,5 liter koud water op het vuur en laat de erwten 3 minuten goed doorkoken, en haal de pan van het vuur. Laat de erwten ruim een uur weken in het water. Schep de losgelaten velletjes uit het water. Snipper 2 middelgrote uien en steek 2 kruidnagels in 1 grote ui. Doe de uien en een stuk mager spek en het bouquet garni bij de soep. Breng de soep aan de kook, met de deksel iets schuin op de pan. Laat de soep ongeveer 1,5 uur op zacht vuur pruttelen tot de erwten zacht zijn maar nog niet uit elkaar vallen. Haal de spek en de hele ui en bouquet garni uit de soep en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout. Snijd de spek in reepjes en leg ze in de borden. Giet de soep erover.