koken & tafelen algemeen

paddenstoelensoep

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 40 minuten

Receptuur

10 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
500 gram kruimige aardappels, geschild, in grove stukken
500 milliliter witte wijn
1 laurierblaadje
1eetlepel olijfolie
1 klein uitje, fijngesneden
groot teentje knoflook
50 gram ongezouten boter
½ theelepel gedroogde tijm
250 gram kastanjechampignons, in dunne plakjes
120 gram fijngesneden bladpeterselie, voor erbij

Bereiding

Doe het eekhoorntjesbrood in een maatbeker van 250 milliliter en vul de beker met heet water.
Laat de paddenstoelen weken terwijl je de soep bereidt.
Doe de aardappels in een pan met 440 milliliter witte wijn, het laurierblaadje en 2 theelepels zout en breng aan de kook.
Dek af en laat op laag vuur 30 minuten zachtjes koken. Pak intussen een grote pan die straks groot genoeg is voor alle soep, verwarm hierin op laag vuur de olie.
Bak de stukjes ui 5 minuten of tot ze wat zachter zijn, pers het knoflook erboven uit en roer goed door. Giet het eekhoorntjesbrood af (bewaar het weekvocht), snijd de in plakjes en roer deze door het uimengsel. Voeg de boter, tijm en alle paddenstoelen toe. Ze zullen alle boter opnemen, maar als je regelmatig blijft roeren, geven ze na 10 minuten hun vocht af en lijken ze minder droog. Zodra de paddenstoelen wat zijn geslonken, zouden de aardappels gaar moeten zijn.
Doe ze samen met het (wijn) kooknat, het weekvocht en 250 milliliter water bij de paddenstoelen. Breng aan de kook, draai het vuur lager, dek de pan af en laat nog 20 minuten zachtjes koken. Laat de soep wat afkoelen en pureer deze dan, in gedeelten, in een blender of keukenmachine. Schenk de soep terug in de pan en warm met de melk en de resterende 60 milliliter wijn goed door. Serveer in kommen of mokken, met een scheutje room en wat peterselie.