koken & tafelen algemeen

Pompoen kastanjesoep

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 1 uur

Receptuur

Gedroogde chilipeper of ½ theelepel chilivlokken

1 theelepel korianderzaad

Butternut - of flespompoenen, geschild, in blokjes ( bewaar zaden),

olijfolie

1 ui, in kleine blokjes

12 plakken pancetta, waarvan 6 plakken fijngesneden,6 heel gelaten.

Klein bosje verse salie, fijngesneden, plus 16-18 blaadjes voor de garnering.

Eventueel 100 gram tamme kastanjes * vers blikje of vacuümverpakt.

1 liter hete kippenbouillon

1 bekertje zure room á 125 milliliter

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Stamp de chilipeper en de korianderzaadjes fijn in een vijzel. Verdeel de pompoenblokjes over het bakblik, besprenkel met olijfolie en bestrooi met de specerijen en zeezout. Leg aan de andere kant van het bakblik de pompoenzaden en besprenkel ze met wat olijfolie. Rooster 15 minuten  tot de pompoen zacht is en de zaadjes knapperig.  Zet apart om af te koelen en besprenkel de zaadjes dan met zeezout. Bak de ui in een grote pan in een beetje olie op middelhoog vuur tot hij zacht is. Voeg de fijngesneden pancetta, salie en eventueel de kastanjes toe en roerbak 5 minuten Doe de pompoen en bouillon er bij en laat 30 minuten op een zacht vuur koken. Pureer alles met een staafmixer en breng op smaak zout en peper. Verdun met wat extra bouillon als de soep dik is. Bak intussen in een koekenpan op hoog vuur de plakken pancetta aan beide knapperig. Zet daarna apart. Verlaag het vuur, doe een dun laagje olie in de pan en bak de rest van de salieblaadjes knapperig. Zet samen met de pancetta apart. Verdeel de soep over de kommen, garneer met schep zure room, de krokante pancetta en de salie. Serveer met de geroosterde pompoenzaadjes en knapperig brood.

Ze zijn soms moeilijk te krijgen, maar het is de moeite waard om het te proberen wat tamme kastanjes te bemachtigen voor dit recept, ze maken echt het verschil!