koken & tafelen algemeen

Pompoen-currysoep met kikkererwten

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 50 minuten

Receptuur

1 kleine oranje pompoen

3 centimeter verse gemberwortel

1 grote uit

2 tenen knoflook

4 eetlepels (arachide)olie

1-1.5 eetlepel milde Indiase currypasta

200 milliliter kokosmelk

1 liter kippenbouillon

1 pak of blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt zout, vers gemalen zwarte peper

1 pakje (gekruide) pappadums

2-3 eetlepels verse korianderblaadjes

Bereiding

 

Boen de pompoen schoon. Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in plakken van 1 centimeter en snijd deze zonder ze te schillen in blokjes. Schil het stukje gember en rasp het fijn. Rasp ook de ui en pers de knoflook erboven uit. Meng de gember, ui en knoflook. Verhit 2 eetlepels (arachide)olie in een soeppan en fruit het uimengsel heel zachtjes aan. Scherp de currypasta en pompoenblokjes erdoor en bak alles 2-3 minuten. Voeg dan de kokosmelk en bouillon toe en roer de kikkererwten erdoor. Breng het geheel al roerend aan de kook en stoof de soep in 15-20 minuten zachtjes gaar. Breng de pompoensoep pittig op smaak met zout en peper. Verhit intussen een laag (arachide)olie in een hapjespan en bak de pappadums een voor een tot ze knapperig zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer de pompoensoep in diepe borden, strooi de koriander erover en geef de pappadums erbij. Lekker met een fruitige chutney.

 

 

Pompoenen schillen is een lastig klusje. Om wat gemakkelijker te werk te gaan, kunt u de pompoen ook in kwarten snijden en de pitjes en draden verwijderen. Smeer de binnenkant in met een beetje zonnebloemolie en rooster de kwarten 20-25 minuten in een oven van 225°C.

Laat de pompen afkoelen. De schil laat zich er nu heel gemakkelijk afspellen. De pompoen is intussen ook al gaar en hoeft niet meer te worden meegekookt. De schil die later gepureerd worden, kunnen vaak gewoon worden meegekookt of gebakken.