koken & tafelen algemeen

Misosoep met lentegroente

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten

Receptuur

2 uien

1 prei

2 wortels

½ bloemkool

5 shiitakes

4 stukken kombu

5 laurierblaadjes

Gerstmiso

Shoyu

handvol peterselie

3 lenteuitjes

citroenpartjes

Bereiding

Pak een diepe soeppan en vul deze met 3 liter water. Doe de kombu en de shiitakes hierin. Kook deze 50 minuten op 60 graden in de stoomoven. Was en snij de ui en de prei in mooie ringen, wortel in lucifer houtjes en de bloemkool in kleine roosjes. Hak de peterselie en lenteuitjes fijn. Haal de pan na 50 minuten uit de stoomoven. Maak de buitenkant van de pan droog en zet op het formuis. Haal de kombu en shiitakes eruit. Bewaar de kombu. Snij de shiitakes in dunne reepjes zonder de stam. Doe deze samen met de gesneden groente in de pan. Kook alles nog 10 minuten.

Los ondertussen de gerstmiso op in een kom met een beetje bouillon die je uit de pan haalt en roer totdat een gladde puree is ontstaan. Breng de soep op smaak met de opgeloste gerstmiso en shoyu (ongeveer 2 à 3 eetlepels van elk). Proef of de soep voldoende op smaak is en voeg eventueel extra zout en peper toe.

 

Serveer met fijngehakte peterselie en lenteuitjes. Versier met dun gesneden citroen partjes.

 

Met dank aan de Kook met mij mee studio