koken & tafelen algemeen

Gegratineerde pompoensoep

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 50 minuten

Receptuur

1 kleine oranje pompoen

3 kruimige aardappelen

1 dikke prei

2-3 eetlepels olijfolie

1-2 teentjes knoflook, fijngehakt

½ eetlepel Provençaalse kruiden

1½ liter kippenbouillon of vleesbouillon

zout, versgemalen zwarte peper

100 gram geraspte gruyère

2 theelepels gemalen komijn

Bereiding

Boen de pompoen schoon, halveer hem en verwijder de pitten. Snijd de pompoen eerst in plakken, daarna in blokjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de prei in ringen, was ze in een vergiet en laat goed uitlekken. Verhit de olie in een soeppan en schep de pompoen, aardappel, prei en knoflook erdoor. Bak alles 4-6 minuten op zacht vuur. Schep de Provençaalse kruiden erdoor en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en kook de soep in 20-25 minuten zachtjes gaar. Pureer dit alles met de staafmixer tot een gladde, gebonden soep. Breng de pompoensoep pittig op smaak met zout en peper.

 

 

Serveren:

Schep de soep in wijde soepkommen en strooi de kaas en komijn erover. Schuif de kommen onder een hete grill en laat de kaas in 2-3 minuten smelten. Serveer de soep met lange Italiaanse soepstengels, losjes omwikkeld met rauwe ham.