koken & tafelen algemeen

Butternutsoep

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 10

Bereidingstijd: 40 minuten

Receptuur

5 klontjes boter

5 appels

5 middelgrote uien

100 gram boter / margarine

17 gram kerriepoeder

100 gram meel

Snufje nootmuskaat

1 kip bouillonblokjes

1,8 l kokend water

1,2 l melk

10 gram  zout

1 kilo Butternut of pompoen

Bereiding

Schil de butternut en snijd het in blokjes. Schil de appel en snijd ook deze in blokjes. Bak de grof gesneden ui in een grote pan met boter. Voeg de kerriepoeder aan het mengsel toe en bak het mee. Voeg de blokjes butternut en stukjes appel aan het mengsel toe en laat het voor een paar minuten koken. Roer ondertussen het meel en de nootmuskaat door het geheel. Laat de kipbouillonblokjes in kokend water oplossen. Voeg het melk, de zout en het butternutmengsel eraan toe. Kook het geheel met de deksel open op een zacht vuurtje totdat de butternutblokjes zacht zijn. Roer af en toe het geheel goed door of pureer de 'brij'. Uiteindelijk moet de soep een romige textuur krijgen en een diep geeloranje kleur hebben. Serveer de soep heet. Elke kom soep kan worden voorzien van een lepeltje room en wat gehakte peterselie om het af te maken. Tip! Voor een lekkere variatie: vervang de nootmuskaat door een beetje fijn geraspte sinaasappelschil.