koken & tafelen algemeen

Tortilla de Patatas

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten

Receptuur

500 gram aardappels
1 grote ui
50 gram olijfolie
6 eieren
zout

 

Bereiding

Schil de piepers en snijd ze in kleine blokjes of dunne schijfjes. Warm de olie in een koekenpan. Let er wel op de pan groot genoeg is voor de tortilla. Doe de aardappels in de pan en bak ze tot ze zacht zijn, maar laat ze niet bruin worden. In feite kook je de aardappels meer dan dat je ze bakt. Snipper de ui in kleine stukjes en laat deze met de aardappels meekoken in de olie.
Terwijl de piepers nog in de olie zwemmen heb je de tijd om in een grote kom de eieren te kloppen. Voeg er een snufje zout aan toe naar eigen smaak.
Schep de aardappels uit de pan zodra ze klaar zijn en voeg ze samen met de ui toe aan de kom met de opgeklopte eieren. Roer alles goed door elkaar heen zodat alle stukjes aardappel bedekt worden met ei. Laat de kom eventjes een paar minuten staan en giet ondertussen de olie uit de pan. Gooi dit niet weg, dat is zonde, het is nog heel goed te gebruiken. Laat slechts een klein laagje olie over in de pan, zodat de omelet straks niet aanbakt. Giet nu de ei-aardappel mengsel weer in de pan en kook het geheel op laag vuur gedurende enkele minuten.
Nu volgt het lastigste gedeelte in de voorbereiding: het draaien van de tortilla. Voer de volgende stappen niet goed uit en je eet straks roerei met gebakken aardappels in plaats van de perfecte tortilla. De eerste moeilijkheid zit hem in het inschatten wanneer de omelet klaar is om gedraaid te worden. Dit is zeer kritiek! Probeer je hem namelijk te vroeg te draaien, wanneer de bodem nog niet genoeg is gestold, dan zal het geheel uit elkaar vallen en veel verdriet veroorzaken bij alle betrokkenen. Draai je de omelet echter te laat, dan loop je het risico dat de bodem verbrandt, aanbakt of beide zaken tegelijk. Ook daar is niemand bij gebaat.
Leg een plat bord op de pan, zodat de hele pan door het bord wordt bedekt. Draai nu de pan om, terwijl je het bord er tegen aan blijft houden. Als je het goed doet, dan ligt de omelet nu op het bord, met de gebakken kant boven. Deze moet goud/geel gekleurd zijn, als je het juiste moment gekozen hebt om tot de draai over te gaan. Sluit de draai af met de tweede stap, die wat makkelijker is dan de eerste, door hem van het bord weer in de pan te laten glijden. Laat de omelet nu nog kort enkele bakken, zodat ook de bodem stolt en helemaal klaar is.
Serveer de omelet op een groot bord. Snijd in punten of als tapa’s in kleine blokjes.