Spaanse aardappel tortilla

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Receptuur

3 aardappels
5 eieren
1 ui (hoeft niet per se)
Olijfolie
Zout
 

Bereiding

Schil de aardappels
Spoel de geschilde aardappels even af onder de kraan en snij de aardappels in vrij dunne plakjes.
Zet nu een hapjespan of een vrij diepe koekenpan op het vuur met vrij veel olie
Doe de ui en de aardappelschijfjes in de pan en roer het geheel even door elkaar
Laat de aardappels en uien 25 minuten bakken in de pan op laag vuur. De aardappels moeten niet bruin worden dus zet het vuur niet te hoog.
Als de aardappels na een minuut of 25 mooi zacht zijn geworden scheppen we de aardappels en de uien uit de pan in een zeef zodat de olie er nog uit kan lopen
In een andere kom kloppen we de 5 eieren tot ze schuimig worden. Zout naar smaak toevoegen
Dan doen we het voorgegaarde aardappel-ui mengsel bij de eieren en dat roeren we even snel door elkaar
Zet weer een koekenpan op het vuur met nu een beetje olie. Schenk het Spaanse omeletmengsel in de pan en laat de tortilla op laag vuur stollen. Als de zijkant van de tortilla makkelijk los gaat laten van de pan dan kan je hem omdraaien met behulp van een bord. Dat omdraaien moet je snel en in één beweging doen. Let op dat je het vuur echt niet te hoog zet, dan krijg je een tortilla die aan de buitenkant al zwart is maar aan de binnenkant is hij nog niet gaar, geduld is een schone zaak in deze.
Laat de tortilla nu weer in de pan glijden (de andere kant kan nu mooi bruin worden)
Vouw met een spatel de randen van de tortilla iets naar binnen, dan krijg je een mooie ronde dikke tortilla
Als de andere kant ook gaar en mooi bruin is ben je klaar. Je kan met behulp van het bord ook nog even de onderkant checken, als hij nog niet mooi bruin is laat je hem nog even terug glijden in de pan.
• Dit is een recept voor een klassieke Spaanse tortilla maar je kan er natuurlijk ook wat extra groente aan toe voegen of juist je favoriete vleeswaren zoals spek of chorizo.
• De Spaanse tortilla kan je zowel warm als koud eten. Met een groene salade erbij heb je een heerlijk maaltijd maar ook als borrelhapje is de tortilla prima te gebruiken