koken & tafelen algemeen

Italiaanse zoute pannenkoeken

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 40 minuten

Wachttijd: 1 uur en 30 minuten

Receptuur

125 gram tarwemeel

2 eieren

Snufje zout

Mespuntje cayennepeper

60 gram gesmolten boter

3 deciliter melk

Olijfolie om te bakken

Vulling:

150 gram gedroogde ham (prosciutto), gemalen

3 eetlepels gesmolten boter

3 eieren

50 gram paneermeel

250 gram ricottakaas

1 eetlepel olijfolie

1 klein uitje

1 teentje knoflook

2 stevige tomaten

Gehakte basilicum

Bereiding

Zeef de meel in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in Meng alles goed door en voeg er het zout en 5 eetlepels melk aan toe. Meng er met een spatel geleidelijk de resterende melk door en tenslotte de gesmolten boter. Leg een theedoek  en laat het beslag een half uur onder een theedoek rusten. Verhit wat olie of boter in de koekenpan en verdeel een dunne laag beslag over de bodem door de pan in alle richtingen schuin te houden. Bak de pannenkoeken op een matig vuur. Draai de pannenkoek om zodra de rand begint te kleuren en bak ook deze kant goudbruin. Meng de gemalen ham met 2 eetlepels gesmolten boter, de eieren en het paneermeel. Laat dit uur in de koelkast staan. Verdeel deze vulling over de pannenkoeken, bestrijk vervolgens met ricottakaas. Rol de pannenkoeken op en schik ze op een ingevette ovenschaal. Doe olijfolie en de overgebleven boter voor de saus in een pannetje. Laat de fijngehakte uien en knoflook daarin sudderen op en zacht vuurtje. Snijd de gepelde tomaten in kleine blokjes en doe ze met de gehakte basilicum in het pannetje. Laat dit nog 10 minuten sudderen en plet ondertussen de tomaten met een vork. Giet een smalle strook saus op elke pannenkoek en zet de schotel nog een half uur in de oven op 180 graden Celsius