koken & tafelen algemeen

Blini

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 20 minuten

Wachttijd: 30 minuten

Receptuur

15 gram gist
1½ deciliter lauwe melk
150 gram boekweitmeel
2 eidooiers
2 eiwitten
1 theelepel suiker
zout
60 gram boter
50 gram bloem
1 kleine koekenpan
 

Bereiding

Het beslag
Verkruimel de gist in een kommetje en roer er 1 1/2 dl. melk door. Doe
100 gram boekweitmeel in een schaal en roer het gistmengsel erdoor. Laat het beslag afgedekt op een warme plaats 1-1 1/2 uur rijzen.

Roer de eidooiers los met de suiker en zout. Laat 15 grram boter in 1 deciliter melk
smelten en klop dit samen met het dooiermengsel door het gerezen beslag. Schep er de bloem en 50 gram boekweitmeel door en klop het beslag enkele minuten door.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
Laat het beslag afgedekt nog 20-30 minuten rijzen.

De Blini’s bakken
Smelt in het koekenpannetje een klontje boter, schenk zoveel beslag in de
pan tot de bodem net is bedekt en bak de blini aan de onderkant bruin. Keer hem en bak de andere kant.
Bak de overige blini’s op dezelfde wijze.

Beleg de blini’s met plakjes gerookte zalm en een schepje crème fraiche.
Bestrooi ze met fijngehakte bieslook.
Of bak de blini’s in de poffertjespan. Roer 1 1/4 deciliter creme fraiche los met
zout, peper, 2 eetlepels fijngehakte peterselie en 1 eetlepel fijngehakte
dille. Beleg de blini’s met een lepeltje van deze kruidige creme fraiche,
een takje dille en enkele zalmeitjes.