koken & tafelen algemeen

Spaanse karamelvla

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 2 uur en 20 minuten

Wachttijd: 12 uur en 0 minuten

Receptuur

5 deciliter volle melk,

½ sinaasappel (2 dunne reepjes schil verwijderen)

1 vanillestokje gespleten

175 gram basterdsuiker

boter om in te vetten

3 grote eieren

2 eidooiers.

Bereiding

Doe de melk samen met de sinaasappelschil en het vanillestokje in een pan en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur, roer er 100 gram van de suiker door en laat dit minstens 30 minuten (van het vuur af) trekken. Verwarm ondertussen de rest van de suiker en 4 eetlepel water in een andere pan. Roer tot alle suiker is opgelost en laat de vloeistof dan koken zonder te roeren tot de karamel diep goudbruin kleurt. Haal dan onmiddellijk de pan van het vuur en voeg een paar druppels sinaasappelsap toe zodat deze niet meer kookt. Giet de saus in een met wat boter ingesmeerde schaal en draai deze rond tot de bodem helemaal bedekt is. Zet de schaal even opzij. Zet als de melk voldoende getrokken heeft de pan weer op het vuur, laat niet koken. Klop de hele eieren en de eidooiers door elkaar in een vuurvaste schaal. Giet onder voortdurend kloppen de warme melk bij de eieren (als u niet blijft kloppen ontstaat er roerei). Schenk dit mengsel over de karamellaag. Zet de schaal in een bakblik en vul dat met zoveel water tot de helft van de schaal in het water staat. Bak dit 75-90 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden tot het mengsel gestold is. Als u er een mes inprikt, moet deze er weer schoon uitkomen. Haal uit de oven, laat afkoelen en zet het een nacht in de koelkast.