koken & tafelen algemeen

Rijstpudding

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 45 minuten

Receptuur

1 grote sinaasappel

1 citroen

1 liter melk

250 gram rondkorrelige rijst

100 gram witte basterdsuiker

1 vanillestokje, gespleten

snufje zout

125 milliliter volle room

bruine suiker voor erbij

Bereiding

Rasp voorzichtig de schil van de sinaasappel en de citroen zet het raspsel opzij. Spoel een pan met dikke bodem om met koud water maar droog hem niet af.
Doe de melk met de rijst in de pan en zet deze op matig vuur. Breng de massa aan de kook. Temper het vuur en roer de basterdsuiker, vanillestokje, sinaasappel, citroenraspsel en zout door de melk. Laat het geheel onder voortdurend roeren zachtjes sudderen tot de pudding dik en romig is en de rijstkorrels zacht zijn. Dit kan 30 minuten duren, afhankelijk van de grootte van de pan.
Haal het vanillestokje uit de rijst en roer de room erdoor. Dien direct op, bestrooid met bruine suiker, of laat de pudding afkoelen. Dek hem af en zet hem tot gebruik in de koelkast (de pudding wordt dikker als hij koud wordt, dus roer er zonodig extra melk door).