koken & tafelen algemeen

Kwarkbombe

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 8-12

Bereidingstijd: 1 uur en 5 minuten

Wachttijd: 3 uur en 40 minuten

Receptuur

300 gram bloem, gezeefd  + extra voor bestuiven

50 gram fijne kristalsuiker

1 zakje vanillesuiker

150 gram zachte boter + extra voor invetten

1 ei

1 pak kwarktaartmix naturel (Dr. Oetker)

250 milliliter slagroom

500 gram kwark

sap en rasp van 2 limoenen

250 gram poedersuiker, gezeefd

garneeramandelen

Bereiding

Doe de bloem, suiker en vanillesuiker in een kom, voeg de in blokjes gesneden boter toe en meng dit met de vingertoppen tot een kruimig deeg. Voeg het ei toe en kneed dit alles tot een soepel deeg. Laat het deeg in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 ºc (180ºc hetelucht oven). Vet de metalen mengkom in en bestuif deze met bloem. Rol het deeg uit en bekleed de mengkom ermee. Dek het deeg af met bakpapier en schep de vorm vol met speciale steunvullingen of met gedroogde peulvruchten of rijst. Bak het deeg  15 minuten mét, en dan nog eens 15 minuten zonder de steunvulling. Laat het deeg goed afkoelen in de vorm. Maak met de kwarktaartmix, slagroom en kwark de kwarkvulling volgens de aanwijzing op de verpakking. Vul het sap van de limoenen aan met water tot de benodigde hoeveelheid vocht en meng de rasp erdoor. Schep de kwarkvulling in de volledige afgekoelde deegvorm en laat dit ongeveer 3 uur goed opstijven in de koelkast. Keer de bombe met behulp van een bord om en verwijder de mengkom. Meng 3-4 eetlepels water beetje bij beetje bij door de poedersuiker zodat een dik glazuur ontstaat. Bestrijk de kwarkbombe met meerdere lagen glazuur en garneer met de amandelen.