koken & tafelen algemeen

Creme karamel met vanille

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 1 uur

Receptuur

180 gram fijne kristalsuiker
1,5 deciliter melk
3 deciliter slagroom
1 vanillestokje, opengesneden
4 eieren

Bereiding

Verwarm 150 gram van de suiker met 4 eetlepels water in een steelpan op zeer laag vuur en roer tot de suiker is opgelost.
Draai als de suiker is opgelost het vuur matig tot hoog en laat hem goudbruin karamelliseren.
Giet de karamel uit 6 flanvormpjes (of lage soufflé vormpjes ), draai ze goed rond, zodat de karamel zich overal kan vastzetten en laat volledig afkoelen.
Verwarm de oven op 150 graden.
Schenk intussen de melk en room in een steelpan.
Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg beide toe.
Breng de melk aan de kook.
Neem de pan van het vuur en laat 30 minuten trekken.
Klop de eieren met 30 gram suiker los (niet te lang ).
Voeg het roommengsel toe en roer erdoor.
Zeef het mengsel boven een maatbeker en schenk het op de karamel in de vormpjes.