koken & tafelen algemeen

Creme brulee taartjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

8 eidooiers
220 gram fijne kristalsuiker
6 deciliter slagroom
1 vanillestokje, opengesneden
5 blaadjes witte gelatine
poedersuiker voor erover
Deeg: 
250 gram bloem, gezeefd
110 gram ijskoude, gezouten boter, in blokjes
110 gram poedersuiker
1 ei

Bereiding

Doe voor het deeg de bloem, boter en poedersuiker in een keukenmachine en meng door elkaar tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg het ei toe en meng tot een gladde deegbal. Omwikkel met plasticfolie en leg circa 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit bekleed hiermee 6 ingevette taartvormpjes van ongeveer 9 cm doorsnee en een ribbelrand van 2 cm hoogte. Leg hierop royale velletjes bakpapier, vul met oude rijst of een andere blinde vulling en bak de deegbodems ongeveer 10 minuten in de oven.
Verwijder het papier met de vulling en zet de taartjes nog 5 minuten terug in de oven tot ze droog en krokant zijn. 
Klop de dooiers met 50 gram van de suiker lichtgeel, dik en romig. Schenk de room al roerend bij het dooiermengsel.
Maak de pan schoon, schenk de vla terug in de pan en verwarm zachtjes al roerend tot deze bindt.
Week intussen de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water, knijp ze uit en laat al roerend oplossen in de hete vla.
Schenk de vla in een kom, leg plasticfolie op het oppervlak en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
Schenk de vla in taartvormpjes en laat verder in de koelkast opstijven.
Leg intussen voor de karamel een vel aluminiumfolie op een bakplaat.
Verwarm de resterende suiker met 4 eetlepel water in een steelpan met zware bodem op zeer laag vuur en roer tot de suiker is opgelost ( roer nu niet meer ).
Draai het vuur matig tot hoog en laat karamelliseren.
Schenk de karamel snel gelijk matig uit over het folie en laat volledig opstijven.
Bestrooi de taartjes met poedersuiker, breek de karamel in stukjes en steek in de vla.