koken & tafelen algemeen

Chocolade amaretti cassate

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 45 minuten

Wachttijd: 12 uur en 0 minuten

Receptuur

75 gram amarettikoekjes
75 gram gewone biscuitjes (bijv.maria)
150 gram pure chocolade
1 eetlepel cacaopoeder + extra voor bestuiven
3 eetlepels Italiaanse likeur (zoals frangelico of amaretto)+ extra voor het dopen en de saus
125 gram fijne kristalsuiker
125 gram ongezouten boter, zacht
3 eieren gesplitst
1 pak savoiardi of lange vingers
chocoladesaus:
125 gram pure chocolade
50 gram ongezouten boter

 

Bereiding

Hak de amarreti, biscuitjes en chocolade grof, doe in de keukenmachine en hak fijn. Voeg de cacao en likeur toe, meng en zet apart.
Klop de suiker en boter met een elektrische mixer bleek, voeg daarna een voor een de eidooiers toe. Schep het koekjesmengsel erdoor. Klop in een aparte kom de eiwitten stijf en spatel door het mengsel.
Bekleed een bakblik van 25×10 cm met plastic folie. Halveer de savoiardi ( lange vingers heel laten), doop de suikerdelen(bovenkanten) aan de snijkant kort in het likeur en bekleed er, met de snijkant boven .de bodem van het bakblik mee (snijd waar nodig bij).
Spreid het chocolade mengsel er egaal overheen. Leg vervolgens de andere helften van de savoiardi erop(snijkant naar beneden). Dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast.
Smelt voor de saus chocolade en boter in een hittebestendig  kom boven een pan met zacht kokend water(de kom mag het water niet raken). Voeg een scheut likeur toe en laat het afkoelen. Keer, om te serveren, de cassata om op een schaal en verwijder de folie.
Bestuif met cacao poeder en snijd in dikke plakken en serveer met een straaltje chocolade saus.