koken & tafelen algemeen

Olijfolieijs met vijgen

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 2-4

Bereidingstijd: 45 minuten

Wachttijd: 6 uur en 0 minuten

Receptuur

1 vanillestokje

125 milliliter olijfolie extra vergine met citroenaroma

2½ deciliter melk

3 eidooiers

100 gram witte basterdsuiker

2½ deciliter slagroom

Bereiding

Zet de kom van de ijsmachine zo nodig ruim van tevoren in de diepvriezer.

Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit.

Schenk de olijfolie en melk in een pan, voeg de vanillezaadjes toe en breng dit op een zacht vuur tegen de kook aan. Blijf erbij staan en roer af en toe, anders sluit de olijfolie de melk af en komt het geheel opeens omhoog zetten. Klop in een kom de eidooier met de suiker met een mixer tot een schuimig en licht mengsel. Voeg al kloppend het olijfolie-melkmengsel toe. Schenk dit mengsel weer in de pan en verwarm dit geheel al roerend op een heel laag vuur tot er een gebonden vla ontstaat. Laat de vla afkoelen en roer af en toe zodat er geen vel ontstaat. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en spatel dit door de compositie. Doe het daarna in de ijsmachine en draai dit geheel tot een luchtig en smeuïg ijs.

Serveer dit geheel dan met de vijgen in een coupe of beker.