koken & tafelen algemeen

Olijfolie-ijs met gekonfijte olijven

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 2-4

Bereidingstijd: 30 minuten

Wachttijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

2eetlepels sterk geurende extra vergine olijfolie ( bijvoorbeeld uit Cordoba)

300 milliliter goede kwaliteit vanille-ijs

150 gram suiker

200 gram zwarte olijven zonder pit, uitgelekt

50 gram witte amandelen

1 eetlepel maïzena

1 ei

1 theelepel gedroogde rozemarijn

Bereiding

Laat het ijs 30 minuten buiten de koelkast wat zachter worden. Meng de olijfolie erdoor en laat het in de vriezer in 2 uur weer hard worden.  Verwarm 100 gram suiker met 150 milliliter water en laat het al roerend oplossen en 1 minuut doorkoken. Voeg de helft van de olijven toe en laat dit  10-15 minuten zachtjes pruttelen. Giet het af en rol de nog natte olijven door de rest van de suiker. Bewaar de achtergebleven suiker. Hak de rest van de olijven grof en de amandelen heel fijn. Meng de maïzena met het ei samen  met de achtergehouden suiker, de rozemarijn en de amandelen. Maak er kleine bergjes van op een ingevette bakplaat. Bestrooi met de gehakte olijven en de druk die er licht in. Bak de koekjes in een matig hete oven in  5 minuten lichtbruin. Leg de koekjes in een holle vorm, druk ze er iets in en laat afkoelen zodat ze een mooie holle vorm krijgen.

Serveer een bolletje ijs met een koekje en bestrooi met de gesuikerde olijven.