koken & tafelen algemeen

Rijstebrij met wijnsiroop en zoete appeltjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 1 uur

Receptuur

1 Elstar appel
250 milliliter rode wijn
8 eetlepels basterdsuiker
1 theelepel kaneel
3 theelepel aardappelzetmeel
750 milliliter melk
150 gram dessert rijst
½ vanille stokje
snufje zout
½ deciliter slagroom
 

Bereiding

Schil de appel en snijd het vruchtvlees in kleine gelijke blokjes. Klop in een pan de wijn, kaneel en  4 eetlepels suiker door elkaar .
Doe de appelblokjes erbij en breng aan de kook.
Kook het ongeveer 1 minuut op een laag vuur tot de appelblokjes iets zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.
Schep de appelblokjes met een schuimspaan uit de wijn en laat ze uitgespreid op je snijplank afkoelen.
Roer de aardappelzetmeel los met een klein beetje koud water en roer dit mengsel door de rode wijn en breng dit opnieuw aan de kook en laat het ongeveer 1 minuut zachtjes koken tot het ietwat gebonden is.
Laat dan deze siroop afkoelen en meng dit dan met de appelblokjes en zet het dan in de koelkast.

Doe de melk , 4 eetlepels suiker, rijst en een snufje zout in een pan, roer het goed door en voeg dan het halve vanillestokje erdoor.
Breng de rijstemelk op een heel laag vuur aan de kook en het  circa 10-15 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan, tot de rijst zacht is en de melk is opgenomen.
Roer regelmatig want de melk kookt over en de rijst kan aanbranden.
Voeg de slagroom toe en laat het nog 5 minuten pruttelen op een laag vuur. Daarna de rijstebrij aflaten koelen.