koken & tafelen algemeen

Dessertkoekje met amandelen

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten

Receptuur

300 gram bloem

1 flinke theelepel bakpoeder

125 gram boter

50 gram poedersuiker

1 groot ei

1 eetlepel citroensap

1 snufje zout

merg van 1 vanillestokje

olie (om de handen in te smeren)

boter voor het bakblik

16-18 gepelde amandelen

Voor de suikeroplossing:

300 gram suiker

sap van 1/2 citroen

Bereiding

Meng de bloem met het bakpoeder en zeef dit in een schaal. Maak in het midden een kuiltje. Smelt de boter, laat dit afkoelen, roer de poedersuiker, ei, citroensap, zout en vanillemerg erdoor en giet dit mengsel in het kuiltje. Meng alles glad en kneed dit tot een zacht deeg. Vet een bakplaat in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vorm met ingevette handen balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot en leg deze met 3 centimeter tussenruimte op de bakplaat.  Stop in het midden van elk balletje een amandel. Bak de balletjes in 40 minuten goudgeel. Kook ondertussen 750 milliliter water met het suiker en citroensap 5 minuten op een hoge temperatuur. Laat daarna afkoelen. Leg de koekjes een minuut in de suikeroplossing, zodat ze zich kunnen volzuigen en serveer ze op een mooie schaal.