koken & tafelen algemeen

Bananen rijstsouffle

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten

Receptuur

200 gram snelkookrijst
4 eieren
snufje zout
8 eetlepels basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 ½ eetlepel citroen- of limoensap
zout en peper
snufje nootmuskaat
snufje kaneel
3 grote, rijpe bananen
50 gram  bigarreaux (Franse gekonfijte vruchtjes)
2-3 eetlepels gepelde amandelen

 

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak en laat hem helemaal afkoelen. Verwarm de oven voor op 190-200 °C.
Splits de eieren. Sla de eiwitten met wat zout zeer stijf.
Doe de dooiers in een kom en roer hier de basterd- en vanillesuiker, citroensap, nootmuskaat, kaneel en zout en peper naar smaak door.
Doe dit mengsel over in een blender en draai het op hoge snelheid tot een smeuïge, gladde massa. Breng deze over in een schone kom.
Roer de rijst door de dooiermassa en schep er de helft van het eiwit luchtig door.
Pel de bananen, snijd ze in stukjes en doe deze in een schaal. Prak de banaan fijn. Schep de bananenpuree met enkele voorzichtige slagen door de rijstmassa en roer nu de rest van het eiwit erdoor.
Vet een middelhoge ovenvorm in en vul deze tot 2/3 met de rijst-bananenmassa. Strijk de bovenkant iets glad.
Halveer de bigarreaux en verdeel ze over de puree. Strooi de gesnipperde of gehalveerde amandelen eroverheen
Schuif de vorm in de warme oven en laat ca. 20-25 minuten bakken tot de bovenkant goudbruin geworden is. Open tijdens de baktijd de ovendeur niet: dan kan de soufflé inzakken.