koken & tafelen algemeen

vanillecakejes met milkshake

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 3 uur en 0 minuten

Receptuur

Receptuur cake:
200 gram ongezouten boter
220 gram fijne kristalsuiker
3 eieren
1½ theelepel vanillearoma (Oetker)
225 gram bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder, gezeefd
185 milliliter melk
Verse frambozen voor garnering.

Glazuur cake:
125 gram witte chocolade
60 milliliter slagroom
100 gram ongezouten boter
½  vanillestokje, opengesneden

 Frambozensaus:
100 gram frambozen
80 gram frambozenjam
2 eetlepel fijne kristalsuiker

Milkshakes:
5 deciliter melk
vanillestokje, opengesneden
200 gram vanille-ijs van goede kwaliteit.

Bereiding

Doe voor de frambozensaus de frambozen, jam, suiker en 125 milliliter water in een steelpan en verwarm ze 2-3 minuten terwijl je roert tot de suiker is opgelost.
Laat de saus enigszins afkoelen en zet het 30 minuten in de koelkast.
Doe voor de milkshakes de melk in een kom en voeg het uitgeschraapte merg uit het vanillestokje toe ( niet het vanillestokje zelf). Zet dit afgedekt 2 uur in de koelkast.
Verwarm intussen voor het glazuur de chocolade met de room en de boter in een steelpan op laag vuur.
Voeg het vanillemerg (niet het stokje zelf) toe en roer tot de chocolade en boter net gesmolten zijn, zodat je een glad mengsel krijgt. Laat dit mengsel afkoelen en zet het tot een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°. Vet een muffinplaat met 12 vormpjes in.
Roer de boter met de suiker licht en romig.
Klop de eieren er om de beurt door en roer het vanillearoma erdoor.
Voeg afwisselend wat gezeefde bloem en bakpoeder en een scheutje melk toe, tot alles goed gemengd is.
Vul de vormpjes voor driekwart met beslag en bak ze 20-25 minuten, tot de cakejes goudgeel kleuren. Laat ze afkoelen.
Klop het chocoladeglazuur 2 minuten door met een mixer tot het dik en glad is.
Bestrijk de cakejes ermee en garneer ze met framboos.
Doe 2-3 eetlepels frambozensaus in elk glas en maak de milkshake af.
Doe de vanillemelk en het ijs in een blender en mix ze door elkaar.
Schenk dit over de frambozensaus, roer ze om en serveer ze met de vanillecakejes.