koken & tafelen algemeen

Griekse griesmeeltaart

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Receptuur

300 gr bladerdeeg,

 Voor de creme:

½ liter melk,

75 gram fijn griesmeel,

3 eieren,

150 gram suiker,

1 pakje vanillesuiker,

2 eetlepel boter.

Voor de siroop:

125 gram suiker,

 3 eetlepel water,

 rasp van 1 citroen,

1 mespuntje kaneel,

½ theelepel fijngehakte munt (vers of gedroogd),

1 theelepel citroensap

Bereiding

Ontdooi het bladerdeeg los van elkaar. Doe de melk voor de creme in een steelplan en roer al strooiend de griesmeel erin. Breng het geheel aan de kook. Neem de brij van het vuur en laat dit afkoelen. Meng de eieren samen met de suiker en de vanillesuiker en roer dit schuimig. Schep dit lepel voor lepel door de griesmeel en voeg als laatste de boter erdoor. Rol de bladerdeeg dun uit en vet een rechthoekige bakvorm in met boter. Bestrijk de helft van de bladerdeeg met boter en leg ze op elkaar in de vorm en spreid hierop het griesmeel uit. Bestrijk de resterende bladerdeeg ook met boter en leg deze bovenop de vulling. Snij met een spits mes al vierkantjes uit de taart. Bestrijk de bovenkant met boter en besprenkel met een beetje koud water. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de taart goudbruin. Maak ondertussen de siroop door het water, citroenrasp, kaneel en munt 5 minuten al roerende te koken. Schenk de nog warme siroop over de gebakken taart. Vlak voor het serveren de vierkantjes helemaal lossnijden.