koken & tafelen algemeen

Crostata met pruimenjam

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 8

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten

Wachttijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

500 gram bloem + wat extra
100 gram fijngemalen amandelen
100 gram fijne kristalsuiker
350 gram koude,ongezouten boter, in blokjes
4 eieren
300 gram pruimen,frambozen of anderen vruchtenjam
2 eetlepels grappa
2 eetlepels slagroom
20 hele, ongezouten amandelen met vlies
poedersuiker, voor erover
slagroom, geklopt, voor erbij

 

Bereiding

Meng gemalen amandelen, suiker en boter in een keukenmachine met de pulseer-knop tot fijn kruimelig. Voeg 2 eieren toe en meng met de pulseerknop totdat het net een samenhangend deeg is: mix niet te lang. Druk het deeg op een licht bloem met bestoven werk vlak samen. Verdeel in twee porties, druk uit tot platte schijven en laat afgedekt in een plasticfolie 2 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 C . Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Rol een deegplak op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 25x35 cm leg deze op een bakplaat. Vouw de randen om tot een dikte van 3 mm. Zet deze bodem 30 minuten in de koelkast. Verwarm de jam zachtjes in een pan. Neem van het vuur, roer de grappa erdoor en laat iets afkoelen. Bestrijk de deegbodem met de jam. Schik de helft van de reepjes schuin op de taart met 2 cm tussenruimte. Leg de overige deegreepjes hier dwars op, zodat je een ruitpatroon krijgt. Meng de rest van de eieren met de room. Bestrijk de deegreepjes en rand hiermee. Leg in elke opening een hele amandel. Bak de taart 30 minuten tot de jam heet is en het deeg goudbruin is gekleurd.
Laat het afkoelen, bestuif het met poedersuiker en serveer met slagroom.


*Grappa is een Italiaans destillaat, verkrijgbaar bij de betere slijter.