koken & tafelen algemeen

Chocoladecake Marquise

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 12 uur en 0 minuten

Receptuur

Cake:

 6 eieren (gescheiden),

1 kop basterdsuiker,

2 eetlepel Stroop,

½ kop bloem,

 ¾ kop maismeel,

¼ kop cacaopoeder

Chocolade marquise:

145 gram pure chocolade,

240 gram eidooiers,

250 gram basterdsuiker,

 100 gram honing,

275 gram zachte boter,

165 gram cacaopoeder,

450 milliliter geklopte slagroom

Mascarponecreme:

125 gram mascarpone,

125 milliliter geklopte slagroom,

100 gram witte chocolade geraspt

Bereiding

Leg bakpapier op een bakplaat en verwarm de oven voor op 170 graden.

Sla 6 eiwitten tot stevige pieken, sla geleidelijk de helft van de suiker erdoor totdat het opgelost is. Klop de eidooiers, de stroop en de andere helft van de suiker totdat het dik en bleek is. Zeef de bloem, maismeel en cacao en spatel voorzichtig door. Neem 1/3 van het eiwitmengsel en vouw dit door het dooiermengsel. Voeg daarna de rest toe en vouw voorzichtig door elkaar. Spreid het mengsel uit over de bakplaat en bak ongeveer 5 minuten.

Voor de marquise smelt de chocola au bain-marie samen met de eidooiers, honing en suiker en maak er een glad mengsel van. Laat afkoelen. Klop de boter totdat het schuimig is en voeg de cacao toe. Meng de boter met het chocolademengsel tot een glad mengsel, voeg 1/3 van de slagroom toe, vouw voorzichtig om en voeg dan de rest van de slagroom toe.

Maak het mascarponemengsel aan.

Neem een cakevorm, bedek die met huishoudfolie, snij de cake in de grootte van de vorm. Begin met een laag cake, dan chocolademengsel etc. totdat de vorm vol is. Vouw eerst de zijkanten en daarna de lange kanten van de folie naar binnen en zet in de koelkast voor een nacht.