koken & tafelen algemeen

Stoofschotel van lamsvlees met pruimen

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

2 eetlepels olijfolie

1 kilo ontbeende lamsschouder in blokjes van 4 cm.

4 grote uien

2 eetlepels tomatenpesto

1 eetlepel Harissa (zie het recept op de website) of sambal

2 theelepels kaneel

2 theelepels honing

125 milliliter rode wijn

1 theelepel granaatappelmelasse of limoensap

20 gewelde ontpitte pruimen

¼ theelepel saffraandraadjes

Naar keuze bladpeterselie en granaatappelpitjes.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Verhit de olie in een grote ovenvaste braadpan op een matig vuur. Braad hierin de vleesblokjes in gedeelten (porties van hooguit 300 gram) rondom goudbruin. Leg ze tot gebruik op een schaal. Voeg de uien toe aan het bakvet en smoor ze in 25 minuten zachtjes tot ze gaar zijn en lichtbruin. Voeg de pesto, harissa, kaneel, honing, rode wijn, granaatappelmelasse, pruimen, saffraan met weekwater, 350 milliliter water en wat zout en peper toe. Schenk de uitgelopen jus van de vleesblokjes erbij.. Roer tot de honing is opgelost en breng de saus op matig tot hoog vuur aan de kook. Neem de pan van het vuur en  schep de vleesblokjes door de saus. Leg een rond passend vel bakpapier op de oppervlak en leg de deksel op de pan. Zet de pan  anderhalf uur in de oven , schakel dan de oven uit en laat de stoofschotel nog 30 – 60 minuten staan in de afkoelende oven. Neem dan de pan uit de oven, verwijder het bakpapier en dep het bovendrijvende vet op met wat keukenpapier en bestrooi met peterselie en eventueel wat granaatappelpitten. Serveer met couscous of  een tomatenrisotto

 

Harissa  (chili-specerijenpasta) is te koop in Turkse en Marokkaanse winkels, u kunt het  eventueel vervangen door sambal oelek. Ook kunt u het recept vinden op onze site bij de Marokkaanse keuken.  Granaatappelmelasse of – siroop vind je in mediterrane winkels,  eventueel te vervangen door een halve eetlepel limoensap.