koken & tafelen algemeen

Roast Turkey

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 10

Bereidingstijd: 4 uur en 30 minuten

Receptuur

1 kalkoen van 6 – 7 kilo

1 ui

1 selderijstengel

1 wortel

100 gram boter

Peper en zout

Bereiding

De oven, die groot genoeg moet zijn voor de kalkoen voorverwarmen op 160 graden. De kalkoen van binnen en buiten wassen en  droog deppen. Een grote ui, de selderijstengel en de wortel in grove stukken snijden, in de braadslee doen om het druipnat smaak te geven, of in de buikholte en de krop van het gevogelte stoppen. Wordt het gevogelte gevuld, dan de vulling in de buikholte en de krop scheppen, en voldoende ruimte laten om uit te zetten. Het gevogelte dichtnaaien met keukentouw. De kalkoen met de borst op een druiprek boven een braadslee plaatsten. Met de helft  van de zacht gemaakte boter de borst, poten en vleugels insmeren. Het vel met zout en peper besprenkelen. De kalkoen in de voorverwarmde oven schuiven. Tijdens het braden de resterende boter smelten en evenveel water of bouillon toevoegen en hiermee om de 20 a 30 minuten de kalkoen bedruipen evenals met het druipnat onder uit de pan. 3½ a 4 uur laten braden. De kalkoen is gaar als het binnenste van de bout 85 graden heeft bereikt. De kalkoen 15 a 20 minuten buiten de oven laten staan alvorens hem aan te snijden.