koken & tafelen algemeen

Potjiekos

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 10

Bereidingstijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

2,5  kilo kippendijen

15 grote aardappelen (geschild en in schijfjes/blokjes gesneden)

1,2 kilo champignons
1,2 kilo wortels (gepeld en in schijfjes gesneden)

3,1 liter kokend water
20 centilter olijfolie

1 deciliter chutney
10 laurierbladeren
2 kippenbouillonblokje
10 theelepels zout
2 theelepel gemengde kruiden
1 theelepel gedroogde tijm
paar grove zwarte peperkorrels (naar smaak)
2 knoflooktenen
* rijst

 

Bereiding

Zorg dat de gietijzeren pot / de stoofpan van binnen helemaal goed schoon is. 'Schuur' met een paar knoflooktenen in de pan, alsof je de pan invet met knoflook. Verhit de olie. Strooi zout over de kippendijen Bak de kip in de hete olie totdat hij goed op kleur is.
Voeg de kruiden, laurierbladen, pepers en de chutney toe aan de kip en laat een paar minuten op laag vuur pruttelen. Kook ondertussen het  bouillonblokje in 125 milliliter water. Leg eerst de aardappelen, en daarna de wortelschijven - in laagjes - op de kip (zoals je ook bij lasagna opbouwt)
Let op: de champignons gebruik je nog niet! Giet de bouillon bij de kip.
Laat ongeveer 50-60 minuten sudderen (zonder deksel op de pan)
Voeg als laatste de (ongekookte) champignons toe aan het geheel en laat vervolgens nog 20-30 minuten sudderen

De potjie mag natuurlijk nooit droog worden, of erger nog, droogkoken. Houd daarom tijdens het sudderen in de gaten of er nog wel 'gesudderd' wordt. Water toevoegen als je het idee hebt dat de potjie droog begint te staan.

Serveertip: Potjie wordt vrijwel altijd met rijst gegeten.