koken & tafelen algemeen

Piepkuiken met paddenstoelvulling en truffelroomsaus

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten

Receptuur

4 – 5 eetlepels olijfolie
100 gram kastanjechampignons
½ klein uitje gesnipperd
3 teentjes knoflook
100 gram rundergehakt
2 salieblaadjes
3 eetlepels fijngesneden peterselie
35 gram noten fijngehakt
50 gram broodkruim
2 piepkuikens
Blaadjes van 2 takjes tijm
800 gram krielaardappeltjes
1 eetlepel truffelolie
1 sjalotje
250 ml kippenbouillon
125 ml room
 

Bereiding

Verhit voor de vulling 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur.
Roerbak de fijngesneden champignons met een snufje zout in 2 minuten lichtbruin.
Schep ze op een bord en laat het afkoelen. Verhit in de zelfde pan nog een eetlepel olijfolie en roerbak de ui met een derde van de knoflook 3 minuten tot de ui zacht is.
Draai het vuur wat hoger , voeg het gehakt eraan toe, de salie en 2 eetlepels gehakte peterselie en bak het geheel 3 a 4 minuten steeds omscheppend tot het geheel lichtbruin gekleurd is en gaar. Laat het afkoelen en voeg de noten, broodkruim en de paddenstoelen toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg de peipkuikens in een braadslee schep de vullin in de kuikens en bind de pootjes op met keukentouw.
Besprenkel het met olijfolie en wrijf het vel ermee in.
Bestrooi het met de resterende tijm en zout en braad ze goudbruin. Ze zijn gaar als er helder sap uitloopt wanneer je een dij inprikt met een saté pen.
Kook intussen de krieltjes in kokend water met zout 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Verhit een koekenpan met 2 – 3 eetlepels olijfolie  en roerbak de resterende knoflook, Voeg de aardappels toe en bak ze goudbruin. Schep er de rest van de peterselie door  met wat zout en peper.

Verhit de truffelolie in een schone koekenpan op een laag vuur. Roerbak de sjalotten  tot het zacht is . Voeg de bouillon toe en laat in 5 tot 6 minuten zachtjes inkoken. Voeg de room en de tijmblaadjes toe. Laat het nogmaals 3 – 4 minuten inkoken en voeg naar smaak wat zout, peper toe.