koken & tafelen algemeen

Parelhoen met kool

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 2 uur en 0 minuten

Receptuur

50 gram boter

1 parelhoen van circa 1 ½ kilo schoon en opgebonden

1 groene kool

2 winterwortels

1 stukje ontbijtspek van 75 gram, in 6 plakken

400 milliliter gevogeltefond

200 milliliter witte wijn (chablis)

1 kleine ui met een kruidnagel erin gestoken

1 bouguet garni van 3 takjes peterselie,3 takjes tijm en 2 laurierblaadjes

4 kleine, dunne harde worstjes

 

Bereiding

Verwarm de oven op 175 graden. Verhit de boter in een ovenvaste braadpan en bak de parelhoen op matig hoog vuur rondom bruin. Snij  intussen de kool in 6 punten en verwijder de harde kern. Blancheer de stukken kool 4-6 minuten in een grote pan met ruim kokend water met zout. Laat de kool in een vergiet uitlekken en maak de bladeren los. Schil de wortels met een dunschiller en snijd ze in grove stukken. Snijd het stuk spek in 8 plakken.  Neem de pan met parelhoen van het vuur en leg de parelhoen op een bord. Leg 4 plakken spek op de bodem van de pan en verdeel de helft van de kool er losjes over. Leg hier de parelhoen op en verdeel de stukken wortel eromheen. Leg de ui en het bouquet garni ertussen. Verdeel de koolbladeren over het geheel. Schenk de fond en de wijn erbij . Dek de pan af en schuif hem in de oven. Laat de parelhoen in 1 uur gaar worden. Leg de worstjes op de kool en warm ze 10 minuten mee. Laat de kool en wortel even in een vergiet uitlekken. Schep de kool op een grote schaal en verdeel de wortel omheen. Leg de parelhoen in het midden. Hou deze schotel warm in een uitgeschakelde oven. Verwijder de plakken spek uit het braadvocht en zeef de jus boven een andere pan. Laat de jus nog enkelen minuten op hoog vuur koken en voeg zout en peper naar smaak toe. Schep wat jus over de parelhoen en geef de rest er apart bij.