koken & tafelen algemeen

Mrouzia

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 3 uur en 20 minuten

Wachttijd: 24 uur en 0 minuten

Receptuur

1 1/2  kg lamsvlees van de nek of schouder. Gesneden in 6 middelgrote stukken

2 eetlepels zonnebloem olie

2 1/2  theelepel rass el hanout

2 theelepels gember

1 1/2  theelepel zout

1 1/2  theelepel zwarte peper

1/2 theelepel kurkuma

1/2 theelepel saffraandraadjes losgeweekt in een halve theeglas kokend waterMarineer het vlees in deze kruiden een dag van te voren of vroeg in de ochtend en leg deze in de koelkast.

 

2 grote witte of gewone uien in halve schijven/ringen gesneden.

3 fijngehakte tenen knoflook

2 stokjes kaneel

4 eetlepels ongezouten roomboter

 3 kopjes water

1 1/2  kopje grote blanke rozijnen, week deze in een bakje warm water

3 eetlepels honing

1 theelepel kaneel

kopje ontvelde en gebakken amandelen

1 grote trostomaat en 8 takjes koriander die je bijeen bindt.

Bereiding

Bak het vlees eerst in een normale pan in 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels zonnebloem olie tot deze mooi dichtgeschroeid is. Wil je dan verder gaan in de tajine dan zet je daarna pas over. Voeg de uien, knoflook en boter toe en bak deze even mee. Voeg nu 3 kopjes water toe en de kaneelstokjes. In de tajine laat je dit op heel laag vuur 2,5 uur sudderen op het laagste vuur en in een gewone pan 1,5 uur. Check af en toe het vocht en voeg klein beetje bij beetje bij. Voeg altijd kokend water toe zodat je het garingsproces niet ineens stopt.

Het vlees moet heel zacht en mals worden dus geduld is hier de key! Voeg de rest van je ingrediënten toe behalve de amandelen. Snij de trostomaat door 2 en leg deze bovenop met de koriander. Laat dit geheel nog 30 min doorsudderen. Haal de kaneelstokjes, de vellen tomaat en het bosje koriander weg.

Serveer in een mooie schaal of in de tajine zelf en bestrooi als laatste touch met de gebakken amandelen!