koken & tafelen algemeen

Marokkaanse kippastilla

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 2 uur en 30 minuten

Receptuur

2 kippen

5 eetlepels olijfolie

1½ kilo uien

1 bosje fijngehakte koriander

1 bosje fijngehakte peterselie

1½ a 2 theelepels peper

2 theelepels gemberpoeder

2 theelepels komijnpoeder

1 theelepel kurkumapoeder

1 zakje saffraanpoeder

snufje kaneel

zout naar smaak

5 tot 8 eieren

1 pak filodeeg

1 geklutst ei

wat boter

Voor het amandelmengsel:

300 gram gepelde amandelen

2 a 4 eetlepels poedersuiker

1 a 2 theelepels kaneel

Bereiding

Snijd de kippen in stukken, je kunt de kippen ook heel laten. Maak de kippen goed schoon met azijn en zout of citroen. Giet de olijfolie in de pan en doe daarna de kip erbij. Laat de kip goed dicht schroeien. Voeg de kleingesneden uien en de kruiden toe: het gemberpoeder, het komijnpoeder, het kurkumapoeder, het saffraanpoeder, de peper, het zout, en het snufje kaneel. Het geheel goed roeren. Voeg nu ook de fijngehakte peterselie en koriander toe. Laat het geheel op gematigd vuur gedurende ongeveer 45 tot 60 minuten goed gaar koken. Er komt vanzelf vocht vrij tijdens het koken, is dit niet het geval voeg dan 1 glas water toe. Als de kip gaar haal je deze uit de pan, maar laat het uienkruidenmengsel nog pruttelen. Laat het mengsel zo droog mogelijk inkoken en voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Blijf tijdens het toevoegen van de eieren goed roeren, want de eieren mogen uiteraard niet stollen. De eieren binden het geheel. Als alle eieren zijn toegevoegd haal dan de pan van het vuur.

Als de kip is afgekoeld, moet het vlees van de botten worden gehaald, en zo klein mogelijk worden gesneden. Dit is een werkje wat je het beste met je hand kunt doen. Voeg nu de kip bij het uienkruidenmengsel en roer het geheel goed. Is het nog te vochtig laat het dan nog even op een zacht vuurtje inkoken. Je kunt het ook in een vergiet doen en goed laten uitlekken. Het mengsel moet nu goed afkoelen. Dit geeft je de tijd om de amandelen met schil even kort te koken. Ontschil de amandelen en bak ze even aan in de oven of koekenpan. Ze moeten lichtbruin van kleur zijn. Daarna moet je de amandelen grof malen in een keukenmachine. Voeg de twee eetlepels poedersuiker en de eetlepel kaneel toe aan de grof gemalen amandelen en meng dit geheel goed. Vet de ovenschaal in met wat boter of zonnebloemolie. Besmeer de filodeegvellen met wat gesmolten boter en leg de helft van het pak op de schaal. Verdeel nu het kipuienmengsel op de bodem en doe daarna het amandel –kaneel mengsel overheen. Zorg ervoor dat het geheel mooi rond wordt en sla de overhangende randen van het filodeeg naar het midden. Bedek nu met de overige met boter besmeerde filodeeg de bovenkant van het kipmengsel. En stop de overhangende randen van de bovenste laag onder de pastilla. Besmeer nu de pastilla met een geklutst eitje. Laat de pastilla zo´n 30 tot 45 minuten mooi goudbruin worden in de oven op 220 graden. Strooi er daarna wat kaneel en suikerpoeder er over heen.

 

Tip:

In plaats van hele kippen kun je ook kipfilet gebruiken. Je kunt de eieren ook weglaten. Het amandelmengsel kun je ook in het midden doen. Dus je doet de helft van het kipmengsel op de bodem van het filodeeg, daarop het amandelmengsel en daar weer op het overige kipmengsel