koken & tafelen algemeen

Geroosterde varkensschouder

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 12

Bereidingstijd: 13 uur en 20 minuten

Receptuur

1 varkensschouder van 5 kilo met bot. Zwoerd apart
2 eetlepels olijfolie
4 uien
2-3 appels (elstar)
3 stengels bleekselderij
1 bol knoflook
1 bosje verse salie (30 gram)
4 verse laurierblaadjes
1 fles cider (½ liter)
2 eetlepels venkelzaad
2 hele kruidnagels
2 gedroogde pepertjes
 

Bereiding

Verwarm de over op 240 graden of tot de hoogste stand.
Snijd het zwoerd in dunne repen. Hussel de repen met een beetje olie en zeezout door elkaar, leg ze plat op een bakplaat en rooster ze goudbruin.
Houd de boel in de gaten- het verbrandt snel- en laat de repen afkoelen.

Snijd de uien en de appels in partjes, snij de bleekselderij in grove stukken en breek de knoflook in losse teentjes.
Verdeel alles met de salie en de laurierblaadjes over de grootse braadslee die je hebt en giet de cider en een scheutje water erbij.
Maal de venkelzaadjes, kruidnagel, pepertjes en 1 theelepel zeezout in een vijzel fijn en meng de poeder met de olijfolie en wrijf de varkensschouder ermee in.

Leg de schouder in de braadslee, dek hem strak af met een dubbele laag aluminiumfolie, zet hem in de oven en verlaag de temperatuur tot 130 graden.
Laat de schouder ongeveer 10-12 uur garen of tot het vlees bijna van het bot af valt. Haal dan de braadslee uit de oven en dek hem af met een theedoek om het warm te houden.