koken & tafelen algemeen

Fazant met levertjes

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 3-4

Bereidingstijd: 2 uur en 20 minuten

Receptuur

3 sneetjes wit brood

100 gram kippenlevertjes

125 gram boter

1 sjalot, gesnipperd

125 gram gemengde paddenstoelen

in stukjes sap en geraspte schil van ½ citroen

1 ½ eetlepel verse dragon of tijm

Fijngehakt zout

Versgemalen zwarte peper

1 grote fazant (ca. 1 ½ kilo)

150 milliliter droge witte wijn

150 milliliter gevogeltefond

2 appels

125 milliliter crème fraîche

Poedersuiker

Bereiding

Voorbereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de sneetjes brood in blokjes, spreid ze uit op een bakblik en laat ze in de oven in 10-15 minuten goudbruin worden. Verwijder de witte stukjes van de kippenlevertjes en snijd de levertjes in stukjes. Verhit 25 gram boter in 2-3 minuten zachtjes bruin. Schep ze in een kom. Bak de sjalot en paddenstoelen in het bakvet op een hoog vuur bruin. Voeg ze bij de kippenlevertjes en schep ook de croutons  erdoor: schep dan de citroenschil en 1 eetlepel dragon en breng het mengsel pittig op smaak met zout en peper

 

Bereidingswijze:

Bestrooi de buikholte van de fazant met zout en peper en schep de vulling erin. Druk alles goed aan en trek vel over de opening en steek het vast met een cocktailprikker. Wrijf de fazant aan de buitenkant in met zout en peper. Verhit 75 gram boter in een grote ovenvaste braadpan en braad de fazant rondom bruin. Schenk de wijn en fond er langs de rand van de pan bij een en breng het geheel aan de kook. Braad de fazant boven op het vuur of in de oven 175 graden Celsius in 1 ½ uur zachtjes gaar. Keer de fazant regelmatig en bedruip hem dan met het braadvocht Schil de appels, steek de klokhuizen eruit en snijd elke appel in vier dikken plakken. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak de appelplakken goudbruin. Strooi er de rest wat citroensap over en bestuif het geheel met poedersuiker. Verwarm de appels nog 2-3 minuten tot de suiker gaat karamelliseren. Leg de fazant op een schaal en houd hem warm in de oven. Roer wat citroensap en de crème fraîche door het braadvocht en laat het geheel op een hoog vuur inkoken tot een lekkere saus. Serveer de fazant met rode kool of zuurkool rond de fazant en daarop de plakken appel. Geef er spatzle bij.