koken & tafelen algemeen

Coq au Vin

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Receptuur

70 gram boter

150 gram ontbijtspek in blokjes

1 grote kip, in stukken

Peper,

zout

2 uien

1 wortel

2 stengeltjes selderij

2 teentjes knoflook

3 eetlepel bloem

3 eetlepel cognac

1 fles rode wijn

5 takjes tijm

3 laurierblaadjes

1 liter gevogelte fond

12 sjalotjes

200 gram kleine champignons

Bereiding

Smelt 30 gram boter in een grote braadpan bij voorkeur van gietijzer, en bak hierin op zacht vuur het ontbijtspek circa 5 minuten neem het spek uit de pan. Wrijf de kipstukken in met peper en zout en bak ze in het zelfde vet licht bruin. Neem de kip uit de pan . Snipper de ui en snijd de wortel, selderijstengels en knoflook in plakjes. Bak in hetzelfde vet op zacht vuur de ui, wortel en selderij gedurende ongeveer 5 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg het spek en de kip weer toe en roer de bloem door de kookvocht. Bak nog een paar minuten door en schenk er dan de cognac en de wijn bij. Voeg de tijm en het laurierblad toe. Schenk de fond in de pan en zorg ervoor dat de kip helemaal is ondergedompeld. Voeg anders nog wat water toe.

Bereidingswijze:

Breng alles aan de kook en laat daarna met het deksel half op de pan heel zachtjes stoven. Pel intussen de sjalotjes en borstel de champignons  schoon . Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de champignons en de sjalotjes lichtbruin. Doe ze bij de kipschotel en breng alles op smaak met zout  en peper. Neem na circa een uur de kip uit de pan en houd hem warm. Kook op hoog vuur de saus in tot hij gaat glanzen. Leg de kip terug in de pan en serveer direct .Heerlijk met aardappelpuree of rijst