koken & tafelen algemeen

Buikspek met pompoen

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 3 uur en 0 minuten

Wachttijd: 48 uur en 0 minuten

Receptuur

800 gram buikspek
8 teentjes knoflook
1 eetlepel gemalen venkelzaad (natuurwinkel of toko)
4 laurierbladeren
1 kilo flespompoen of oranje biologische pompoen
1 bosje salie, blaadjes geplukt
100 milliliter olijfolie
1 kilo kruimige aardappels, geschild
3 eetlepels boter + 25 gram + eventueel extra klontjes koude boter
2 venkelknollen, in dunne plakken
1 eetlepels tijmblaadjes
½ citroen, in plakjes + wat sap
1 eetlepels gepelde pistachenoten
2 goudrenetten
200 milliliter fino sherry
25 gram suiker

 

Bereiding

Kerf met een scherp mes schuine ruiten in het zwoerd ven het buikspek op 1 cm van elkaar. Maal (in een vijzel of met de staafmixer) 2 teentjes knoflook fijn met wat zout en venkelzaad.
Wrijf het vlees in met dit knoflookmengsel. Druk de laurierbladeren in het vlees. Verpak het vlees in plasticfolie en leg een nacht in de koeling. Leg het vlees op de snijplank, dep het droog en strooi 1 eetlepel zeezout over het zwoerd. Laat het een half uur staan.
Verwarm de oven op 250 C of grill stand. Veeg het overtollige zout van het vlees. Leg het buikspek in een braadslee en laat bruine blaren ontstaan op het zwoerd. Snijd de pompoen met schil en al in parten, verwijder de zaden. Doe de parten pompoen in een ovenschaal, voeg de rest van de knoflook en de salieblaadjes toe en besprenkel met de olijfolie. Zet de oven op 120 C. Zet de pompoen bij het spek in de oven en bak alles nog 120 minuten tot het vlees zacht en mals is.Voeg 5 minuten voor het vlees de oven uit moet de in blokjes gesneden appel toe.

Kook intussen de aardappels gaar. Schep de gare pompoen uit de ‘schillen’(de salie en het knoflook worden niet gebruikt). Stamp de aardappelen met de pompoen tot een fijne puree(druk eventueel door een puree knijper), breng op smaak met zout en peper.