koken & tafelen algemeen

Bobotie

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten

Wachttijd: 30 minuten

Receptuur

1 kilo lamsbout of lamsschouder (zonder bot)

4 grote gedroogde perziken fijngesneden

100 gram rozijntjes fijngesneden

1 snee wit brood

65 milliliter melk

2 eetlepel boter of olie

3 grote uien fijngesnipperd

2 eetlepel kerriepoeder (bij voorkeur Madras)

1 eetlepel bruine suiker

Zout, peper

65 milliliter citroensap

3 eieren

50 gram amandelen

4 laurierblaadjes

200 milliliter melk extra

Bereiding

Snij zichtbaar vet van het vlees en maal het in de keukenmachine tot een fijn gehakt. Week ondertussen het fruit 30 minuten in water, laat daarna uitlekken en zet apart. Week het brood in de melk. Verhit de boter of olie in een grote koekenpan, voeg het gehakt toe en braad goed aan. Doe het mengsel over in een grote kom. Verwarm de oven voor op 160 graden. Fruit de uien tot ze zacht maar niet bruin zijn. Voeg kerriepoeder, suiker, zout en peper toe en roer 1 minuut, en voeg dan het citroensap toe. Giet dit mengsel over het vlees. Voeg het geweekte brood, 1 ei, perziken, rozijnen en amandelen toe. Kneed tot alles goed vermengd is. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Verstop de laurierblaadjes net onder de oppervlakte. Kluts de andere 2 eieren glad met de extra melk en wat zout en peper en giet dit over de bobotie. Zet dit 45 minuten in de oven. Direct serveren met rijst.