koken & tafelen algemeen

Bitki met dillesaus

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 4-6

Bereidingstijd: 30 minuten

Wachttijd: 30 minuten

Receptuur

2 sneetjes wittebrood zonder korst

60 milliliter melk

1 ui

1 theelepel zout

Peper

1 eetlepel fijngehakte verse dille

1 ei

750 gram rundergehakt

60 gram bloem om te bedekken

olie om te bakken.

Voor de dillesaus:

2 eetlepel boter

2 eetlepel bloem

375 milliliter melk

2 eetlepel citroensap

2 eetlepel fijngehakte verse dille,

Peper en zout,

1 eidooier.

Bereiding

Laat het brood in een grote kom weken in de melk. Rasp de ui fijn boven het brood. Voeg zout, peper, dille en het ei toe. Plet het brood met een vork en meng goed door elkaar. Voeg het gehakt in porties toe en kneed goed door elkaar. Dek af en zet minstens 30 minuten koel weg. Verdeel het mengsel in 8 koekjes. Leg de bloem op het werkvlak en verhit ondertussen voldoende olie in een braadpan, zodat de bodem bedekt is met een laag van ½ cm. Doop elk koekje in de bloem, schud het teveel aan bloem eraf en laat 6 minuten aan elke kant bakken. Leg op een voorverwarmd bord en houd ze warm. Maak de dillesaus door de boter in een steelpan te verhitten, voeg de bloem toe en roer tot er blaasjes op komen. Haal de pan van het vuur en voeg langzaam en al roerend de melk toe. Zet de pan weer op het vuur, voeg citroensap en de dille toe en blijf roeren tot de saus kookt en dikker wordt. Haal de pan van het vuur, breng op smaak met zout en peper en voeg als laatste al roerend de eidooier toe. Laat de saus niet meer koken.