koken & tafelen algemeen

Pittige tonijn

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 3-4

Bereidingstijd: 30 minuten

Wachttijd: 30 minuten

Receptuur

1 kleine komkommer,

2 theelepel sesamolie,

2 teentjes knoflook gekneusd,

4 tonijnsteaks.

Voor de dressing:

4 cm verse gemberwortel geschild en grof gehakt,

1 teentje knoflook grof gehakt,

2 groene chilipepers grof gehakt,

3 eetlepel ruwe rietsuiker,

3 eetlepel nuoc mam (te koop bij de toko) of vissaus,

sap van 1 limoen,

4 eetlepel water.

Bereiding

Maak de dressing door gember, knoflook, chilipepers en suiker fijn te maken in de vijzel of keukenmachine. Voeg de nuoc mam, limoensap en water toe en roer dit goed door. Laat minimaal 15 minuten staan. Snij de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij in dunne lange repen met de dunschiller. Schep de komkommer door de dressing en laat minstens 15 minuten staan. Wrijf een pan met een dikke bodem eerst in met wat olie en daarna met de knoflook. Verhit de pan en bak de tonijnsteaks in een paar minuten aan beide zijden, zodat ze bruin zijn aan de buitenkant maar nog rood van binnen. Leg de steaks op een warme schaal en schik de komkommerreepjes rond de tonijnsteaks. Sprenkel de dressing over de tonijn.