koken & tafelen algemeen

Pepernoten

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 3-4

Bereidingstijd: 1 uur

Wachttijd: 3 uur en 0 minuten

Receptuur

250 gram bloem

3 gram bakpoeder

5 gram kaneel

2½ gram gemalen kruidnagel

2 gram kardemom

1 gram gemberpoeder

125 gram boter

125 gram bruine basterdsuiker

50 gram schenkstroop

3 gram zout.

 

Bereiding

Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom. Verwarm de boter met de basterdsuiker, de stroop en het zout al roerend in een steelpan tot ongeveer 45 °C tot alles is gesmolten. Schenk dit bij de bloemmassa en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat. Laat dit op een koele plaats een paar uur opstijven. Rol het deeg uit tot een lap van ½ cm dikte en steek hier bijvoorbeeld met een appelboor of met de achterkant van een spuitmondje gelijkmatigemopjes uit. Leg deze op een beboterde bakplaat en schuif die ongeveer 15 minuten midden in een matig warme oven (circa 180 °C). Neem de pepernoten van het bakblik en laat ze afkoelen.