koken & tafelen algemeen

Traditional Plumpudding

Print deze pagina

Algemeen

Aantal personen: 6-8

Bereidingstijd: 10 uur en 0 minuten

Wachttijd: 12 uur en 0 minuten

Receptuur

100 gram geraspt niervet (of geraspte  ijskoude boter)

50 gram bloem

1 theelepel bakpoeder

100 gram wit broodkruim

1 theelepel pimentpoeder

½ theelepel vers geraspte nootmuskaat

½ theelepel kaneel

230 gram donkerbruine basterdsuiker

20 gram gekonfijte sinaasappelschil

20 gram gekonfijte citroenschil

150 gram bruine rozijnen

200 gram gele rozijnen

150 gram krenten

30 gram blanke amandelen gehakt

1 kleine appel, in kleine blokjes

rasp van 1 sinaasappel

rasp van 1 citroen

2 grote eieren

100 milliliter donker bier

100 milliliter sterke thee

2 eetlepel rum

boter om in te vetten

rum of brandewijn om te flamberen

verder nodig een puddingvorm van ongeveer 1½ liter.

Bereiding

Begin de dag voordat de pudding moet worden gestoomd. Meng in een grote kom de boter, het bakpoeder, het broodkruim, de kruiden en de suiker. Voeg dan de gekonfijte schil, de rozijnen en de krenten, de amandelen, appel en citrusrasp toe en roer goed door. Klop in een aparte kom de eieren los met het bier, de thee en de rum. Giet dit mengsel bij de eerste kom en roer het goed door. Dek de kom af met keukenfolie en laat het 1 nacht rusten.

Vet dan de puddingvorm goed in  en vul deze af. En sluit het goed af met dubbelgevouwen aluminiumfolie, strak en dichtgebonden met touw. Zet de puddingvorm in een grote pan met een laag water tot ongeveer halverwege de vorm of gebruik een stoompan. Breng het water aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat alles ongeveer 8 uur zachtjes koken/stomen.  Controleer regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit. Haal de plumpudding uit het water. De plumpudding kan ongeveer 8 weken goed afgesloten op een koele plek bewaard worden. Warm voor het serveren de pudding weer au bain marie op (circa 2 uur) of gebruik de magnetron.(zonder de metalen vorm) Je kan de pudding overgieten met brandende rum of serveren met brandy butter of rum butter.